Neisser Konfekt





Opis
Neisser Konfekt
Klasyk i symbol śląskiego piernikarstwa związany z rodziną nyskich cukierników Springerów. Wypiekany od około 1820 r. zdobył w drugiej połowie XIX w. ponadregionalną renomę. Z końcem stulecia był oferowany w berlińskim sklepie firmowym Springerów, należąc nie tylko w śląskiej krainie do łakomych kąsków pośród świątecznych łakoci. Unikalność oryginalnych Neisser Konfekt kryła się w dodawanym do ciasta wypiekanym wcześniej na ciemno, suszonym i mielonym pierniku. Był jedynym śląskim piernikiem firmowanym chronionym patentem znakiem towarowym – skoczka szachowego.
W skład pierników wchodzi:
- mąka pszenna,
- miód
- cukier
- orzechy laskowe
- skórka z pomarańczy,
- jajka,
- przyprawa korzenna,
- soda oczyszczona,
- proszek do pieczenia
- gorzka czekolada
Waga pierników około 240 gram, 6 sztuk
Pierniki zapakowane w eleganckie pudełko przewiązane wstążką, idealne na prezent lub upominek dla miłośnika dawnych smaków