Pierniki Dolnoślaskie

Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 5 dni
Cena: 75,00 zł 75.00
ilość szt.

Opis

Piernikowe Smaki Dolnego Śląska

W skład zestawu wchodzą cztery legendy dolnośląskich pierników

- Bomba Legnicka 1 sztuka
- Węgielek Wałbrzyski 1 sztuka
- Schlesische Bauernbissen opakowanie 120gr
- Neisser Konfekt 3 sztuki

Bomba Legnicka-Liegnitzer Bombe - historyczny, tradycyjny piernik Dolnego Śląska.

W 1853 roku dolnośląski cukiernik, Hermann Müller otworzył w Legnicy przy ulicy Frauenstrasse 64 swój  zakład cukierniczy. W roku 1875 miała miejsce w Legnicy wizyta cesarza Wilhelma I. Z tej okazji i dla jej uświetnienia bracia Müller postanowili przekazać od siebie prezent dla Cesarza. Tym prezentem była właśnie powstała w ich zakładzie Bomba Legnicka – dzieło Eduarda Müllera. Nie wiemy czy Bomba smakowała Cesarzowi ale weszła w stały asortyment  zakładu braci Müller . Bomba Legnicka nie została opatentowana przez braci i już z początkiem lat osiemdziesiątych XIX w. wypiekało ją kilku legnickich cukierników,  w tym druga linia rodziny prowadząca swój zakład w kamienicy pod adresem Rynek 29 w Legnicy. W 1884 r. firma Franza Meyenburga uruchomiła jej wypiek na skalę wręcz przemysłową, a bomba weszła do kanonu klasyki dolnośląskich wypieków. W porze adwentu była oferowana w większości dolnośląskich i niemieckich miast, a elegancko pakowana stawała się tak gwiazdkowym, jak i urodzinowym prezentem i była serwowana nawet ambasadzie Cesarstwa w Egipcie.

W skład Bomby Legnickiej wchodzą:
- mąka pszenna
- miód
- cukier
- masło
- kakao
- jajka
- bakalie
- pomarańcze i skórka pomarańczowa
- marcepan
- dżem pomarańczowy
- dżem morelowy
- likier pomarańczowy
- pistacje
- gorzka czekolada
- przyprawy korzenne, imbir, cynamon,goździki, pieprz i inne
- soda oczyszczona

Węgielki Wałbrzyskie to rodzaj popularnego na Dolnym Śląsku piernika brukowca które były wypiekane w przedwojennym Wałbrzychu.

Skład:

- mąka pszenna,
- mąka żytnia pełnoziarnista,
- miód,
- masło,
- jajka,
- cukier,
- przyprawa korzenna,
- kakao
- rum
- soda oczyszczona,
- proszek do pieczenia
- wiśnie,
- czekolada gorzka,
- śmietana 30%

Węgielki Wałbrzyskie zajęły I miejsce w konkursie "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów"

Schlesische Bauernbissen - tradycyjne dolnośląskie pierniki wyrabiane od mniej więcej XVIII do XX wieku z lokalnie dostępnych produktów.
Pierniki te pojawiały się bardzo często na wrocławskich jarmarkach.

Skład:
- mąka pszenna,
- melasa,
- cukier,
- maślanka,
- jajko,
- koper,
- cynamon,
- soda

Neisser Konfekt - słynne historyczne konfekty nyskie.

Pierniczki te wytwarzane były od XVII wieku w Neisse czyli obecnej Nysie.

W latach trzydziestych XX wieku w Nysie Konfekty Nyskie były wyrabiane w co najmniej dziewięciu zakładach cukierniczych.

W skład pierników wchodzi:

- mąka pszenna,
- miód
- cukier
- orzechy laskowe
- skórka z pomarańczy,
- jajka,
- przyprawa korzenna,
- soda oczyszczona,
- proszek do pieczenia
- gorzka czekolada

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl