Bomba Legnicka
Bomba Legnicka, to chyba najbardziej znany i opisywany historyczny piernik pochodzący z Dolnego Śląska.
Bomba Legnicka - Liegnitzer Bombe to piernik pierwotnie wypiekany w cukierni braci Müller a stworzony przez młodszego z nich Eduarda Müllera.
W 1853 roku dolnośląski cukiernik, Hermann Müller otworzył w Legnicy przy ulicy Frauenstrasse 64 swój zakład cukierniczy.
W roku 1875 miała miejsce w Legnicy wizyta cesarza Wilhelma I. Z tej okazji i dla jej uświetnienia bracia Müller postanowili przekazać od siebie prezent dla Cesarza.
Tym prezentem była właśnie powstała w ich zakładzie Bomba Legnicka – dzieło Eduarda Müllera. Nie wiemy czy Bomba smakowała Cesarzowi ale weszła w stały asortyment zakładu braci Müller . Bomba Legnicka nie została opatentowana przez braci i już z początkiem lat osiemdziesiątych XIX w. wypiekało ją kilku legnickich cukierników, w tym druga linia rodziny prowadząca swój zakład w kamienicy pod adresem Rynek 29 w Legnicy. W 1884 r. firma Franza Meyenburga uruchomiła jej wypiek na skalę wręcz przemysłową, a bomba weszła do kanonu klasyki dolnośląskich wypieków. W porze adwentu była oferowana w większości dolnośląskich i niemieckich miast, a elegancko pakowana stawała się tak gwiazdkowym, jak i urodzinowym prezentem i była serwowana nawet ambasadzie Cesarstwa w Egipcie.
W 1853 roku dolnośląski cukiernik, Hermann Müller otworzył w Legnicy przy ulicy Frauenstrasse 64 swój zakład cukierniczy.
W roku 1875 miała miejsce w Legnicy wizyta cesarza Wilhelma I. Z tej okazji i dla jej uświetnienia bracia Müller postanowili przekazać od siebie prezent dla Cesarza.
Tym prezentem była właśnie powstała w ich zakładzie Bomba Legnicka – dzieło Eduarda Müllera. Nie wiemy czy Bomba smakowała Cesarzowi ale weszła w stały asortyment zakładu braci Müller . Bomba Legnicka nie została opatentowana przez braci i już z początkiem lat osiemdziesiątych XIX w. wypiekało ją kilku legnickich cukierników, w tym druga linia rodziny prowadząca swój zakład w kamienicy pod adresem Rynek 29 w Legnicy. W 1884 r. firma Franza Meyenburga uruchomiła jej wypiek na skalę wręcz przemysłową, a bomba weszła do kanonu klasyki dolnośląskich wypieków. W porze adwentu była oferowana w większości dolnośląskich i niemieckich miast, a elegancko pakowana stawała się tak gwiazdkowym, jak i urodzinowym prezentem i była serwowana nawet ambasadzie Cesarstwa w Egipcie.
Bomba Legnicka, to chyba najbardziej znany i opisywany historyczny piernik pochodzący z Dolnego Śląska.