Węgielek Wałbrzyski





Opis
Węgliki wałbrzyskie
W czasach rozwoju górnictwa węglowego w drugiej połowie XIX w. Wałbrzych pachniał korzennymi wypiekami, a Waldenburger Pfefferkuchen wyrosły na ponadlokalną markę. Tutejsze pierniczki wypiekane w wielu kształtach, charakteryzowały się silnym aromatem przypraw. W ofercie miejscowych cukierników nie brakowało też znanych i cenionych wówczas piernikowych marek między Odrą a Renem. Lecz na bożonarodzeniowych stołach królował tradycyjnie bruk wałbrzyski, który my przemianowaliśmy na węgliki wałbrzyskie, oddające – jak uważamy – unikalny charakter tego dawno zapomnianego już specjału.
Skład:
- mąka pszenna,
- mąka żytnia pełnoziarnista,
- miód,
- masło,
- jajka,
- cukier,
- przyprawa korzenna,
- kakao
- rum
- soda oczyszczona,
- proszek do pieczenia
- wiśnie,
- czekolada gorzka,
- śmietana 30%
Węgielki Wałbrzyskie zajęły I miejsce w konkursie "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów"
W opakowaniu znajdują się trzy sztuki węgielka wałbrzyskiego