Migdałki Niemczańskie
Opis
Tradycyjne dolnośląskie pierniki historyczne oparte na XIX wiecznym przepisie znalezionym w książce kucharskiej .
Skład pierników:
- miód,
- mąka pszenna,
- cukier,
- migdały,
- skórka z cytryny,
- sok z cytryny,
- koper włoski
- przyprawa korzenna,
- soda oczyszczona,
- proszek do pieczenia.
Migdałki Niemczańskie
Dzieje piernikarstwa w Niemczy sięgają co najmniej drugiej połowy XVI w., a mistrzowie rzemiosła działali do początków ubiegłego stulecia w cechu piekarzy. Z czasem, gdy po reformach Steina-Hardenberga (1810) zapanowała w państwie pruskim wolność gospodarcza, korzenne wypieki wyciągali z pieców także cukiernicy zwani konditorami. Były obecne w kształcie serc w tradycji miejscowego bractwa kurkowego podczas wypadających w Zielone Świątki zawodów strzeleckich – ubogie dzieci dostawały je latem odwiedzając ze śpiewem różne lokale gastronomiczne. Jesienią podczas zabaw odpustowych karczmarze i właściciele gospód obdarowywali nimi maluchy, a jeden ich rodzaj zapisał się szczególnie w miejskich zwyczajach. A mamy tu na myśli małe kwadratowe pierniczki z całym migdałkiem zatkniętym na górze. Przekazy historyczne głoszą, że były wypiekane z tej okazji specjalnie dla najmłodszych. Widok wpadających po nie do lokali dzieci stał się na Śląsku niemalże symbolem położonego na wzgórzu miasteczka. Pierniczki owe nazywano w lokalnym dialekcie „lisimi jajami” (Fuchslummern). Nie wiemy, źródła milczą na ten temat, jaka jest etymologia tej nazwy historycznej. Dlatego wierząc w ich zewnętrzny urok nadaliśmy im miano Migdałków Niemczańskich. Do wybuchu pierwszej wojny światowej królami korzennych wypieków w mieście była rodzina Küglerów, prowadząca zakład cukierniczy na rynku. Gdy zbliżały się święta Bożego Narodzenia w ich przebogatej ofercie nie brakowało pierniczków toruńskich, norymberskich, bazylejskich, bruku śląskiego, bomb legnickich i nyskich konfektów (Neisser Konfekt).
Waga pierników 120 gram