Pierniki Kamiennogórskie 1840





Opis
Tradycyjne dolnośląskie pierniki historyczne oparte na XIX wiecznym przepisie znalezionym w książce kucharskiej z Kamiennej Góry wydanej w 1840 roku.
Skład pierników:
- miód,
- mąka pszenna,
- cukier,
- migdały,
- woda różana,
- skórka z cytryny,
- przyprawa korzenna,
- soda oczyszczona,
- proszek do pieczenia.
Pierniki Wrocławskie 1840 to kolejne historyczne pierniki rodem z Dolnego Śląska. Przepis na ich wykonanie został zaczerpnięty z książki kucharskiej z Kamiennej Góry wydanej tam w 1840 roku. Bardzo często przepisy na stare pierniki znajdujemy w oryginalnych i nieoczywistych źródłach. Lektura starych książek kucharskich, ogłoszeń prasowych bądź reklam jest niesamowitym źródłem wiedzy o piernikarskiej tradycji Dolnego Śląska.
Wojciech
Niezwykle aromatyczne, twarde i miękkie zarazem. Dobra jest ta historia