Opis
Skład:
- miód,
- mąka pszenna,
- migdały,
- cukier,
- skórka z cytryny,
- skórka pomarańczy,
- przyprawa korzenna,
- proszek do pieczenia.
Pierniczki Lipskie
Piernik niejedno ma imię, niejeden kształt, smak i aromat, a pośród wielu korzennych klasyków odnajdujemy niejeden od dawna zapomniany. Należą do nich bez wątpienia pierniczki lipskie, których metryka sięga czasów, gdy nad Białą Elsterą nie pijano jeszcze kawy z rana. I nikt poza mistrzami cechowymi nie wypiekał Leipziger Lebkuchen. Receptura była ich sekretem. Choć pod oryginalną nazwą funkcjonowały w literaturze kulinarnej jako… Przyprawa. Ileż to sosów, ileż mięs i ryb, ileż zup nie mogło dobrze smakować bez tych kilku kawałków aromatycznego ciasta. W przepisie z 1709 r. czytamy na ten temat w Ein neues nutzbares Koch-Buch: „Weź cztery sztuki pierniczków lipskich, zalej je połową butelki dobrego białego wina, dodaj wedle uznania szafranu, imbiru, pieprzu, gałki muszkatołowej, wymieszaj i zagotuj chwil kilka”. Poezja smaku! Przełom nastąpił w początkach epoki Oświecenia. Wydawane wówczas coraz liczniej książki kucharskie o mieszczańskiej proweniencji zaczęły zdradzać niejeden skrywany wcześniej przepis na korzenne specjały. My odkryliśmy Leipziger Lebkuchen w dziele zatytułowanym Nürnbergisches Koch-Buch z 1734 r. Głowa boli, ileż przypraw i ingrediencji liczą tytułowe bohaterki: cynamon, imbir, kardamon, gałka muszkatołowa, goździki, migdały, cykata, skórka z cytryny i pomarańczy. Gdy więc zabraliśmy się za nie, gdy ciasto było już gotowe… W recepturze zabrakło kształtu wypieku. Z pomocą przyszły nam skowronki lipskie (Leipziger Lerche). Klasyka cukiernicza nad Białą Elsterą – tarta makaronikowa w miniaturze nadziewana marcepanem i konfiturą, przykryta z wierzchu skrzyżowanymi paskami cista. I ten motyw kupiliśmy!