Poczęstunek historycznymi piernikami w Hali Targowej

Zapraszamy Was we wtorek 18 lutego do odwiedzenia stoiska z dobrymi lokalnymi produktami. Na miejscu będziecie mogli skosztować następujących historycznych pierników wyrabianych wedle starych receptur. Oto menu na wtorek:

- Śląskie Chłopskie Kęski - Schlesische Bauernbissen to najbardziej ludowy, "chłopski" piernik powstający z mąki, maślanki, melasy i kopru włoskiego,
- Białe Ślązaczki - przepis na biały piernik zaczerpnięty z Kuchni Śląskiej pióra Henriette Pelz
- Piernikowe orzeszki w wersji zielonej i zwykłej.
Do pierniczków opowiemy Wam ich historię . Poczęstunek trwa do wyczerpania puli zapasów.

Śląskie Chłopskie Kęski - Schlesische Bauernbissen to najlepszy przykład popularnego piernika dostępnego praktycznie dla każdego. Jego podstawowym składnikiem jest melasa a ta pojawiła się wraz z powstaniem cukrowni. Śląskie chłopskie kąski składają się ze składników dostępnych "pod reką": melasy, mąki pszennej, maślanki, kopro włoskiego. Prosty chłopski piernik, jakże inny od ekskluzywnej i wykwintnej Bomby Legnickiej - Liegnitzer Bombe.
Na tych dwóch przykładach doskonale widać jak bogaty i różny był świat śląskich pierników. Przyjdźcie, posmakujecie i sprawdźcie sami.


Poczęstunek będzie się odbywać na stoisku "Produkt Lokalny z Dolnego Śląska.
Data wydarzenia: 18.02.2025.
Godziny : 11-18

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl