Dolnośląski Targ Rolny zapraszamy po pierniki
13.07.2024. Dolnośląski Targ Rolny miejsce na dobre zakupy
ul. Piaskowa 17 pl. Słowiański 8 Januszowicka 5
Szanowni Klienci, Drodzy Przyjaciele !
Bardzo Was przepraszamy ale niestety z uwagi na bardzo dużą ilość zamówień
które mamy już do zrealizowania zmuszeni zostaliśmy do ograniczenia
przyjmowania nowych zamówień poprzez sklep. Bardzo Państwa przepraszamy za
niedogodności . Poinformujemy jak tylko sytuacja ulegnie zmianie.
Smaki Dolnego Śląska: Bomba Legnicka, Piernikarka Wrocławska, Węgielek Wałbrzyski, Neisser Konfekt
O historii Bomby Legnickiej, pomyśle na jej odtworzenie, kto ją stworzył i jakie były jej losy przeczytasz w opracowaniu Grzegorza Sobel.
Piernikarka Wrocławska - Perła 2022 za najlepszy polski regionalny produkt żywnościowy
w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów
Nasz sklep z piernikami ma w ofercie naturalne, rękodzielnicze wyroby, które powstają niedaleko stolicy Dolnego Śląska. W Piernikarni Wrocławskiej inspirujemy się dolnośląską tradycją piernikarską. Z tego też powodu wyroby nie są masową produkcją cukierniczą. Wszystkie gotowe pierniki to bowiem rezultat ręcznie wykonywanej pracy. W składzie odnaleźć można: wiejską mąkę z małych rodzinnych młynów z okolic Wrocławia, masła z małej mleczarni z Międzyborza, dużą ilość pszczelego miodu bezpośrednio z pasieki, a także przyprawy korzenne zmieszane wedle naszej receptury. Nasz piernikowy sklep to zatem miejsce, w którym zaopatrzą się Państwo w wyroby pełne między innymi dużej dawki pieprzu. Piernik jest wszakże ciasteczkiem pieprznym. W naszych piernikach nie można odnaleźć za to oleju palmowego, polepszaczy smaku ani żadnych „E". Przepis, który wykorzystujemy, jest efektem wieloletniej rodzinnej tradycji oraz własnych doświadczeń. Staramy się bowiem, aby każdy klient był zadowolony z naszych wyrobów i wkładamy całe serce w proces ich powstawania.
Każdy nowo zarejestrowany klient dostaje 5% rabatu na pierwsze zakupy w sklepie internetowym!!!
13.07.2024. Dolnośląski Targ Rolny miejsce na dobre zakupy
8 października XX Festiwal Dyni
Powszechnie panuje przekonanie, że pierwsze pierniki na polskich ziemiach, a także polska tradycja piernikarska jest najsilniej związana z miastem Kopernika, czyli Toruniem. Jak podkreślają źródła, pierwsze pierniki w naszym kraju pojawiły się w Świdnicy na Dolnym Śląsku w roku 1293. Było to 100 lat przed pierwszymi udokumentowanymi źródłami, które mówiły o piernikach w Toruniu. Obecnie jest to najstarsza znana wzmianka o wypiekaniu pierników na terenie Europy Środkowej.
W dawnych czasach pierniki były bardzo drogie. Mogli sobie na nie pozwolić wyłącznie ludzie naprawdę majętni. Warto wspomnieć o tym, że kilogram pieprzu był kiedyś równowartością kilograma złota. Tradycyjne prawdziwe pierniki świąteczne składają się z mąki, miodu oraz przypraw, takich jak: pieprz, cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, anyż, kardamon, kolendra i inne. Proporcje wszystkich tych składników w mieszance są zwykle skrzętnie skrywaną tajemnicą każdego piernikarza.
Piernikarnia Wrocławska, a także jej właścicielka Anna czerpie z własnych rodzinnych tradycji. Prowadząc piernikowy sklep i piernikarnię stara się jednak odtwarzać zapomniane odmiany tych pysznych wypieków, które istniały na Dolnym Śląsku.
Bardzo ważna jest jakość półproduktów, które są wykorzystywane do wypieku pierników, a także ich lokalne pochodzenie. Kluczowym składnikiem jest dobrej jakości mąka, która pochodzi z małego regionalnego młyna. Pierniki świąteczne i okazjonalne nie mogłyby również zaistnieć bez prawdziwego miodu. Naszymi dostawcami są zatem małe pasieki zlokalizowane koło Wrocławia. Do produkcji pierników nie wykorzystujemy jednak oleju oraz margaryny. Zamiast tego stosujemy naturalne masło.
Dobra mąka, prawdziwy miód oraz masło sprawiają, że smak pierników wrocławskich jest niepowtarzalny i wyjątkowy. O ich smaku decydują właśnie przyprawy zmieszane według ściśle strzeżonych receptur. Duszą oferowanych wyrobów jest zatem autorska mieszanina przypraw, których proporcja jest tajemnicą właścicielki piernikarni. Dodajmy jeszcze, że w naszych naturalnych piernikach nie można odnaleźć środków konserwujących, a także polepszaczy smaku oraz produktów nowoczesnej chemii cukierniczej.
Wszystkie nasze pierniki powstają w małej rodzinnej manufakturze, która znajduje się nieopodal Wrocławia.
Co ciekawe, pierniki były w dawnych czasach sprzedawane w aptekach. Uważano je bowiem za skuteczny lek na wiele chorób. Wiele zawdzięcza się zawartości ostrych przypraw. Piernik pobudza zatem trawienie, a także wspomaga leczenie przeziębień. Od wielu wieków znana jest ludziom wiedza, że korzenne przyprawy mogą leczyć. W związku z tym w dawnych czasach doceniano działanie zarówno cynamonu, jak i goździków, czyli cennych składników tych wypieków. Cynamon wykazuje bowiem działanie przeciwzapalne, a dodatkowo przeciwdziała niestrawności. Cenione były również właściwości goździków, anyżu, pieprzu, imbiru oraz kardamonu.
Nasze wyroby są polecane, gdyż przestrzegamy ściśle strzeżonych receptur. Dodatkowo wykorzystujemy składniki o najlepszym możliwym pochodzeniu. Na uwagę zasługuje także fakt, że sprzedajemy nasze pierniki online. W związku z tym droga do posmakowania naszych wypieków może być bardzo szybka. Błyskawicznie realizujemy bowiem zamówienia. Gorąco zachęcamy zatem do skorzystania z naszych wypieków.
Od września 2018 jesteśmy także członkiem szlaku kulinarnego Smaki Dolnego Śląska. Od 2022 roku jesteśmy członkiem Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego. Serdecznie zapraszamy właśnie do nas!