Witamy w naszym sklepie!

Już jest ! Bomba, Legnicka Bomba ! Zamów do domu lub odbierz w sklepie "W Starej Rzeźni".

Bomba Legnicka, historyczny piernik Dolnego Śląska


   

Pierniki Wrocławskie to naturalne, rękodzielnicze wyroby powstające w stolicy Dolnego Śląska, Wrocławiu, w Piernikarni Wrocławskiej. Naszą inspiracją są dolnośląskie tradycje piernikarskie . Pierniki Wrocławskie nie są masową produkcją cukierniczą, wszystkie one są wykonywane ręcznie. W skład naszych pierników wchodzą: wiejska mąka z małych rodzinnych młynów z okolic Wrocławia, masła z małej mleczarni z Międzyborza, duża ilość pszczelego miodu bezpośrednio z pasieki oraz przyprawy korzenne zmieszane wedle naszej receptury. W każdym z pierników nie może zabraknąć dużej dawki pieprzu, wszakże piernik to pieprzne ciasteczko. W naszych piernikach nie znajdziecie oleju palmowego, polepszaczy smaku ani żadnych "E". Nasz przepis na piernik i ciasto piernikowe jest efektem wieloletniej rodzinnej tradycji i naszych własnych doświadczeń.  Staramy się aby każdy klient był zadowolony z naszych wyrobów i wkładamy całe serce w proces ich wykonania. Piernikarnia Wrocławska zlokalizowana jest tuż obok Rynku przy ulicy Kurzy Targ 5.

 
Każdy nowo zarejestrowany klient dostaje 5% rabatu na pierwsze zakupy w sklepie internetowym!!!

Zarejestruj się teraz >>

Co się "pierniczy" w Piernikarni
Kiermasz Produktów Regionalnych w wałbrzyskiej Galerii Victoria

Lokalne dolnośląskie produkty słyną w całej Polsce ze swojej doskonałej jakości, jednak często sami mieszkańcy Dolnego Śląska nie zdają sobie sprawy, że w ich sąsiedztwie funkcjonują uznani w skali kraju producenci wyrobów spożywczych czy rękodzieła. Wsparcie produkcji lokalnej jest przejawem patriotyzmu gospodarczego, dzięki któremu rodzinne przedsiębiorstwa "z sąsiedztwa" mogą rozwijać swoją działalność i powiększać swój wkład w rozwój Dolnego Śląska i Polski.

Święta Bożego Narodzenia
Zdrowych i spokojnych świąt Bożego Narodzenia oraz samych sukcesów w nadchodzącym 2021 roku życzą Pierniki Wrocławskie - rodzinna manufaktura piernika:
Ania, Kamila, Natalia, Jakub i Jacek
Zobacz wszystkie wpisy na blogu >>
Dolnośląskie tradycje piernikarskie
 Powszechnym przekonaniem jest to że pierwsze pierniki na ziemiach polskich i polska tradycja piernikarska jest najsilniej związana z miastem Kopernika czyli Toruniem. Źródła historyczne potwierdzają jednak że pierwsze pierniki na ziemiach polskich pojawiły się w Świdnicy na Dolnym Śląsku w roku 1293 a więc 100 lat przed pierwszymi udokumentowanymi źródłem mówiącym o piernikach w Toruniu. Jest to obecnie najstarsza znana wzmianka o wypiekaniu pierników na terenie Europy środkowej.


 W dawnych czasach pierniki były bardzo drogie i stać na nie było tylko osoby bardzo majętne. Warto pamiętać że w dawnych czasach kilogram pieprzu był równowartością kilograma złota. Tradycyjne, prawdziwe pierniki składają się z mąki, miodu i przypraw takich jak pieprz, cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, anyż, kardamon, kolendra i inne których proporcje w mieszance stanowią zazwyczaj skrzętnie skrywaną tajemnicę każdego piernikarza. 

Piernikarnia Wrocławska i jej właścicielka Anna czerpie z własnych, rodzinnych tradycji wypieków, ale stara się odtwarzać zapomniane odmiany pierników istniejących na Dolnym Śląsku.


Niezwykle ważne są dla nas jakość półproduktów używanych do wypieku pierników oraz ich lokalne pochodzenie. Podstawowym składnikiem naszych pierników jest dobrej jakości mąka z małego regionalnego młyna. Pierniki nie mogłyby zaistnieć bez prawdziwego miodu. Naszymi dostawcami miodu są małe pasieki zlokalizowane koło Wrocławia. Do produkcji naszych pierników nie używamy oleju ani margaryny, a jedynie masła. Dobra mąka, prawdziwy miód i masło powodują, że smak pierników wrocławskich jest niepowtarzalny i wyjątkowy. Ponieważ o smaku i „pierności” piernika decydują właściwie zmieszane przyprawy, to duszą naszych wyrobów jest autorska mieszanina przypraw, których proporcja stanowi tajemnicę właścicielki. Warto dodać, że w naszych tradycyjnych piernikach nie ma środków konserwujących, polepszaczy smaku ani innych produktów nowoczesnej chemii cukierniczej.

Wszystkie nasze pierniki powstają w małej manufakturze przy Kurzym Targu 5 we Wrocławiu. Można zobaczyć tam proces powstawania pierników, wziąć udział w warsztatach wypieku i zdobienia, a także spróbować wielu naszych produktów takich jak przekładaniec, piernik po litewsku, po żydowsku czy bomby legnickiej.

Od września 2018 roku jesteśmy członkiem Szlaku Kulinarnego Smaki Dolnego Śląska.
 
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl